Η Χριστουγεννιάτικη γιορτή του σχολείου μας, και η επίσκεψη του Αη Βασίλη
Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015
3 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ)
Την Πέμπτη στις 3 Δεκεμβρίου 2015 στο σχολείο μας οι τάξεις της ΣΤ’ & Δ’ δημοτικού έλαβαν μέρος σε βιωματικές δραστηριότητες σχετικές με τη διαφορετικότητα. Η πρωτοβουλία αυτή πραγματοποιήθηκε υπό την εποπτεία των ειδικών παιδαγωγών του σχολείου και σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς των συγκεκριμένων τάξεων.
· Κατά τη διάρκεια αυτής της δράσης οι μαθητές παρακολούθησαν εκπαιδευτικά βίντεο σχετικά με την αναπηρία και εκφράστηκαν μέσω της ζωγραφικής δημιουργώντας το δικό τους κόμικ, ώστε να στείλουν το μήνυμα ότι όλα τα παιδιά πρέπει να χαίρουν ίσης εκπαιδευτικής μεταχείρισης.
· Σχεδίασαν, επίσης, στο χαρτί κουκίδες αντίστοιχες με αυτές που αποτυπώνονται από τη μηχανή Braille. Γνώρισαν, έτσι, έναν νέο τρόπο επικοινωνίας, τον κώδικα γραφής και ανάγνωσης των τυφλών (κώδικας Braille).
· Στη συνέχεια, εκφράστηκαν μέσα από τη μουσική τραγουδώντας για τη διαφορετικότητα, ενώ συμμετείχαν και σε μια βιωματική δραστηριότητα, στην οποία επιχειρήθηκε να καλλιεργηθεί η ενσυναίσθηση. Συγκεκριμένα, τα παιδιά κάλυψαν τα μάτια τους, ώστε να μη βλέπουν καθόλου και προσπάθησαν να πορευτούν για λίγα λεπτά όπως τα άτομα με προβλήματα όρασης.
· Στο τέλος οι μαθητές και των δύο τάξεων συνεργάστηκαν για να σχηματίζουν με το σώμα τους το σύνθημα «ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ» και να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα ότι τα παιδιά με αναπηρία πρέπει να απολαμβάνουν ίσες ευκαιρίες μάθησης και εκπαίδευσης, όπως όλα τα παιδιά του κόσμου.
Τα οφέλη από τις παραπάνω εκπαιδευτικές δράσεις ήταν πολλαπλά, αφού οι μαθητές όχι μόνο ενεπλάκησαν ενεργά στη διαδικασία της μάθησης, αλλά ανέπτυξαν τις καλλιτεχνικές και συναισθηματικές τους δεξιότητές ποικιλοτρόπως. Εξάλλου, ευαισθητοποιώντας τους μαθητές μας προς αυτή την κατεύθυνση, δημιουργούμε μελλοντικούς πολίτες με κοινωνική συνείδηση-ευαισθητοποίηση προς τις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες.
Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015
Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015
Η κολοκύθα του Halloween....αφίχθη στο σχολείο μας!
Για τη γιορτή του Halloween παίρνουμε πληροφορίες απο τη Βικιπαίδεια
Το Χάλοουιν (Halloween ή Hallowe'en) είναι γιορτή του δυτικού κόσμου η οποία γιορτάζεται την νύχτα της 31ης Οκτωβρίου, κατά την οποία τα μικρά παιδιά μεταμφιέζονται, κατά κανόνα σε κάτι «τρομαχτικό» και επισκέπτονται σπίτια μαζεύοντας γλυκά, ενέργεια γνωστή ως "trick or treat" («φάρσα ή κέρασμα»). Η γιορτή αυτή μπορεί να ταυτιστεί με τις Απόκριες, όμως διαφοροποιείται κατά πολύ από αυτές καθώς το Χάλοουιν έχει περισσότερο μυστικιστική χροιά. Αποτελεί εξέλιξη της αρχαίας Κελτικής γιορτής του Samhain, του θεού του Κάτω Κόσμου. Στη σημερινή της μορφή η γιορτή δεν ασχολείται πια με τα φαντάσματα και τα κακά πνεύματα, αλλά περισσότερο με διασκέδαση, γιορταστικές μεταμφιέσεις και γλυκίσματα. Για τους Κέλτες η μέρα αυτή σημάδευε το τέλος της συγκομιδής και την αρχή του χειμώνα, και ταυτόχρονα η αλλαγή της εποχής ήταν και μια γέφυρα ανάμεσα στον πάνω κόσμο και στον κόσμο των νεκρών. Με την πάροδο των χιλιετιών η γιορτή πήρε αρχικά Χριστιανικό χρώμα και στη συνέχεια μετασχηματίστηκε από μιά σκοτεινή παγανιστική τελετή σε μέρα χαράς και μεταμφιέσεων, με εύθυμες παρελάσεις και κεράσματα γλυκών σε παιδιά και ενήλικες.
Η ρίζα της λέξης αυτής προέρχεται από το All-hallow-even και δηλώνει την παραμονή (eve) της γιορτής των Αγίων Πάντων (All Hallows Day - All Saints Day). Το Χάλοουιν συνδέεται με την υπερφυσική δραστηριότητα. Πολλές πολιτιστικές παραδόσεις θεωρούν την ημέρα αυτή ως μία από τις ελάχιστες μέρες που μπορεί να επιτευχθεί επαφή με τον κόσμο των πνευμάτων καθώς και ότι είναι η μέρα που η μαγεία, και γενικότερα οποιαδήποτε δραστηριότητα που έχει να κάνει με το υπερφυσικό, είναι στο ζενίθ. Σήμα κατατεθέν επίσης της γιορτής αυτής είναι τα φαναράκια φτιαγμένα από πραγματικές κολοκύθες πάνω στις οποίες υπάρχουν χαραγμένα ανθρώπινα χαρακτηριστικά, άλλοτε πιο αστεία και άλλοτε πιο τρομαχτικά.
Το έθιμο της κολοκύθας έχει ρίζες από έναν παλιό Ιρλανδικό μύθο, αυτόν του τσιγγούνη και πειραχτήρη Τζακ. Σύμφωνα λοιπόν με τον μύθο ο Τζακ είχε καλέσει τον διάβολο να πιούνε ένα ποτό μαζί. Όμως ο Τζακ δεν ήθελε να πληρώσει για το ποτό του και έτσι έπεισε τον διάβολο να μεταμορφωθέι σε ένα νόμισμα ώστε να μπορέσουν να πληρώσουν για τα ποτά τους. Μεταμορφώθηκε λοιπόν ο διάβολος σε νόμισμα αλλά ο Τζακ αντί να πληρώσει τον έβαλε στην τσέπη του, δίπλα σε ένα σταυρό και έτσι ο διάβολος δεν μπορούσε να πάρει την κανονική του μορφή. Ύστερα από πολλά παρακάλια όμως, ο Τζακ αποφάσισε να τον ελευθερώσει αρκεί να του έδινε την υπόσχεση ότι ο διάβολος δεν επρόκειτο να τον ενοχλήσει για ένα χρόνο και ούτε θα διεκδικούσε την ψυχή του όταν πέθαινε.
Έτσι πέρασε ο χρόνος και ο διάβολος ξαναεμφανίστητε την ώρα που ο Τζακ προσπαθούσε να κόψει ένα φρούτο απο κάποιο δέντρο. Ζήτησε λοιπόν από τον διάβολο να ανέβει στο δέντρο και να του κόψει ένα φρούτο. Ο διάβολος ανέβηκε και ο Τζακ γρήγορα γρήγορα σκάλισε ένα σταυρό στον κορμό του δέντρου. Ο διάβολος λοιπόν ήταν παγιδευμένος. Δεν μπορούσε να κατέβει. Γι' αυτό παρακάλεσε τον Τζακ να τον ελευθερώσει και του υποσχέθηκε ότι δεν θα τον ενοχλήσει για δέκα ολόκληρα χρόνια. Έτσι ο Τζακ τον ελευθέρωσε.
Πέρασαν αρκετά χρόνια και ο Τζακ πέθανε. Πήγε στον παράδεισο όμως ο Θεός δεν τον δέχτηκε καθώς ο Τζακ ήταν έναν άνθρωπος μίζερος και κακός. Έτσι τον έστειλε στην κόλαση. Όμως ούτε ο διάβολος τον ήθελε και του θύμισε την υπόσχεση που του είχε δώσει παλιότερα. Είπε λοιπόν στον Τζακ να φύγει. Όμως ο Τζακ τον ρωτάει: «Πως θα φύγω; Έξω έχει σκοτεινιά». Και ο διάολος πήρε ένα αναμμένο κάρβουνο και του το έδωσε να πορευθεί μέσα στην νύχτα. Ο Τζακ τότε έβγαλε ένα ραπάνι (που πάντα κουβαλούσε μαζί του καθώς ένα από τα πιο αγαπημένα του φαγητά), το χάραξε και έβαλε μέσα το κάρβουνο. Από τότε περιπλανιέται στον κόσμο μην μπορώντας να βρει κάποιο μέρος να αναπαύσει την ψυχή του.
Έτσι κάθε Χάλογουιν, οι Ιρλανδοί σκάλιζαν ραπάνια, πατάτες, κολοκύθες, βάζανε μέσα ένα κερί και τα τοποθετούσαν κοντά σε παράθυρα έτσι ώστε να κρατάνε μακριά τα κακά τα πνεύματα και κυρίως το πνεύμα του τσιγγούνη και πειραχτήρη Τζακ.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)